Over zo’n dertig jaar dient Nederland gasvrij te zijn. Dat betekent dat huishoudens geen gas meer gebruiken om de woning te verwarmen, geen gas meer nodig hebben om warm water te creëren en er niet meer op gas gekookt kan worden. Verduurzamen hoort bij modern wonen. Steeds vaker zien we dan ook nu al vervangende producten en apparaten in de woning verschijnen die ervoor zorgen dat er geen gas meer nodig is. Niet alleen omdat er over een tijdje geen gas meer beschikbaar is, maar ook vanwege de besparing op de maandelijkse vaste lasten. Koken op inductie, zonnepanelen voor het opwekken van duurzame energie en het vervangen van de oude CV-ketel voor een nieuwe warmtepomp, zijn voorbeelden van veranderingen die al geregeld toegepast worden in de moderne huizen. Producten die niet alleen beter zijn voor het milieu, maar op langer termijn ook beter zijn voor onze portemonnee. Lees verder voor nog meer tips om gasvrij te wonen.
Duurzame apparaten meeverzekeren, is dat nodig?
De opstalverzekering verzekert je huis. Daarbij hoort eigenlijk alles wat vast zit aan het huis en wat je niet zomaar kunt verplaatsen. De keuken valt bijvoorbeeld onder de opstalverzekering en je vloer ook. Je vrijstaande koelkast, het bankstel en het schilderij aan de muur vallen onder de inboedelverzekering. Maar hoe zit dat met de verzekering van duurzame toch wel kostbare apparaten? Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen zijn duurzame apparaten automatisch meeverzekerd. FBTO verzekert bijvoorbeeld standaard zonnepanelen mee. Het is wel verstandig om even je polis na te kijken of dit bij je huidige verzekering ook het geval is.
Een defect duurzaam apparaat verhalen op je opstalverzekering?
Vaak is het dus niet nodig om je extra bij te verzekeren als je meer duurzame producten in of op het huis aanschaft. Verzekeringsmaatschappijen keren over het algemeen de nieuwwaarde uit van het product of apparaat dat defect is geraakt. Toch zijn er wel een aantal regels over de manier waardoor het defect is ontstaan. Schade die ontstaat door storm, brand, inbraak of water is altijd verzekerd. Echter schade die ontstaat door een aardbeving, overstroming, eigen fout of slecht onderhoud en fouten in de bouw van het huis, zijn niet verzekerd. Stel je besluit een warmtepomp aan te schaffen, laat deze dan aansluiten door een erkend bedrijf. Dan ben je na afloop verzekerd als er toch onverhoopt iets mis is met dit duurzame apparaat. Meestal loopt de schade dan via de verzekering van het desbetreffende installatiebedrijf. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het aanleggen van zonnepanelen. Ga je jouw huis verduurzamen en wil je achteraf niet voor verrassingen komen te staan, verdiep je dan dus zeker ook even in je verzekeringen en neem dan beslissingen die horen bij het verduurzamen van het huis en de moderne woning.
Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen.