Veel mensen vinden een landelijke inrichting erg mooi. Maar wat is een landelijk interieur eigenlijk? De belangrijkste termen die aan een landelijke inrichting zijn te linken, zijn rustiek, gezelligheid en sfeervol. Vaak wordt een landelijke inrichting vergeleken met de stijl van een Engelse cottage of landhuis. Ook een keuken kunt u landelijk inrichten en daarom 5 nuttige tips voor het inrichten van een landelijke keuken.
1. De kleur van een landelijke keuken
Als het om de kleur gaat bij een landelijke inrichting, dan zijn er enkele standaard kleuren die niet mogen ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan wit. Dit is een echte basiskleur die in een landelijke interieur thuishoort. Verder moet u denken aan veel aardetinten. Bruin, donkerrood of een oranje terracottakleur zijn typische kleurenschema´s die u in een landelijke keuken kunt toepassen. Ook pastelkleuren doen het goed in de keuken, zoals pastelgroen of geel. Al deze kleurenschema´s kunnen ook goed gecombineerd worden. Houdt het in de keuken vooral bij een basiskleur en werk details af met een andere kleur. Ook kunt u een andere kleur toevoegen aan de basiskleur, door middel van accessoires.
2. Het materiaalgebruik in een landelijke keuken
Wat absoluut moet terugkomen in een landelijke keuken, is hout. Een houten keuken is typisch landelijk. Zonder houtgebruik kunt u het eigenlijk geen landelijke keuken noemen, dit is het basismateriaal voor landelijke interieurinrichtingen. Verder wordt er veel gebruikgemaakt van natuurlijke materialen. Gebruik hiervoor zoveel mogelijk natuurlijke stoffen, zoals katoen. Een synthetische stof zal al snel als minder mooi worden ervaren in een landelijke keuken. Stoffen kunt u toepassen als gordijntjes voor de ramen of kies voor de klassieke wijze voor keukenkastjes met een gordijntje in plaats van een deur. Op de stoelen gebruikt u kussens in een mooie landelijke kleur.
3. Landelijke keukenverlichting
Een belangrijk onderdeel in een keuken dat u niet over het hoofd mag zien, is de verlichting. Wanneer het donker wordt, moet de keuken knus en gezellig blijven, zoals gebruikelijk bij een landelijke inrichting. Hiervoor kunt u geen felle tl-verlichting gebruiken. Als u LED verlichting gebruikt, dan kunt u tegenwoordig vrij nauwkeurig uw verlichtingssoort kiezen. Uiteraard kiest u dan voor warm licht. Het is aan te raden om ook een dimmer te plaatsen. Soms heeft u veel licht in de keuken nodig en dan wilt u het licht wat feller zetten. Tevens kunt u met een dimmer het licht nog iets donkerder en meer sfeervol maken. Ook de lampen in de keuken zelf moeten een landelijke uitstraling hebben. U kunt verlichting subtiel wegwerken als inbouwspots in het plafond, maar ook kiezen voor een opvallende landelijke lamp. Met een lamp in een lantaarnmodel zit u altijd goed.
4. Gebruik leuke landelijke decoraties
De decoratie is in een landelijke inrichting altijd een dingetje. In een landelijk interieur wordt relatief veel gedecoreerd, want dit brengt mede de sfeer en gezelligheid in huis. Zo ook in de keuken. Schroom niet om hierbij gebruikte en/of antieke keukendecoratie te gebruiken, zoals een mooie dikke houten snijplank, een klassiek uitziende keukenkraan van messing of een oude theepot. Andere decoraties die u kunt gebruiken, zijn veel potjes, die in de keuken bovendien nuttig kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld voor het laten groeien van kruiden.
5. Houd moderne keukenapparatuur uit het zicht
Natuurlijk wilt u ook in een landelijke keuken gebruikmaken van modern comfort. Dit gaat niet altijd samen. Moderne keukenapparatuur past meestal niet in een landelijk interieur. Probeer modern uitziende apparatuur daarom zoveel mogelijk te verbergen in een kast. Dit kan relatief gemakkelijk met een vaatwasser, een koelkast of een magnetron. Zijn er toch apparaten die lastiger te verbergen zijn? Gelukkig springen veel fabrikanten hierop in en worden er ook veel apparaten in retrostijl ontworpen. Dit past al een stuk beter in een landelijke keuken.