Je leest en hoort er vaak over: het industriële interieur. Maar wat wordt er nu exact onder verstaan? De opkomst van het industrieel getinte interieur is eigenlijk alweer ruim 20 jaar geleden ontstaan. Oude fabriekslampen, of beter gezegd: replica's hiervan, raakten ontzettend geliefd. Het zijn melkkleurige, art deco-achtige fabriekslampen in de jaren 30-stijl, toen industrialisatie ons land overheersten.
Kijkend in fabrieken uit deze vooroorlogse periode, dan is het eerste wat opvalt dat de muren vrijwel altijd uit sober wit beton bestaan. IJzeren balken en zilverkleurige afvoerpijpen zijn gewoon zichtbaar. Alles wat je in deze oude fabriekshallen tegenkomt is praktisch, nodig en onverhuld. Materialen mogen gezien worden en zijn authentiek, sober en toch van een hoog design gehalte wanneer je ze thuis toepast. Laat dat nu net zijn wat liefhebbers van het industriële interieur al ruim een decennium doen. Deze stijl is zo modern en eigentijds, en verwijst tegenwoordig meer naar Soho-New Yorkse sferen, dan naar het verre verleden.
Kenmerken van industrieel design
Industrieel staat tegenwoordig voor:
- Strakke lijnen binnen interieur en exterieur. Dit geldt voor de tuin, voor de bouwstijl van de woning en het interieur.
- Het combineren van materialen, zoals beton, metaal, hout en gehard glas.
- Wars van decoratieve elementen, het materiaal is de decoratie - naast het sobere, functionele design.
- Het allermooiste is wanneer interieur én exterieur industrieel van vormgeving zijn en daardoor op elkaar afgestemd zijn. Daarom worden tegenwoordig nieuwbouwvilla's in een Bauhaus-achtige stijl ontworpen en is het interieur al even passend hierbij, je vindt vele soorten ongepolijste, ruwe materialen terug binnen het industriële interieur.
Industrieel inrichten? Zo doe je dat
Niet iedereen beschikt over een nieuwbouw villa in industriële stijl en ook lang niet iedereen heeft een beton(look) vloer in huis. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je je woning dan niet industrieel kunt inrichten.
Tips. Gebruik voor een industriële inrichting van je woning de volgende elementen en meubelen:
- Maak als het even kan gebruik van onbehandelde materialen. Denk hierbij aan stevige, onbehandelde houten tafel- en werkbladen.
- In de keuken laat je RVS terugkeren, denk hierbij aan horeca keukens, die geheel uit RVS opgetrokken zijn.
- Ook combineren mag: natuursteen combineer je met onbehandeld hout en glaswerk.
- Kies meubelen binnen een industriële stijl. Deze kenmerken zich door de combinatie van materialen als hout en metaal, zoals deze industriele sidetable.
- Kies voor natuurlijke kleuren. Denk hierbij aan wit, houtkleurig, metaalkleurig, zwart en grijstinten.
- Plaats enkele mooie, opvallende planten in huis ter decoratie.
- Grote raampartijen en schuifdeuren passen prima bij een industrieel interieur, kies ter raamdecoratie eens voor paneelgordijnen. De strakke look van paneelgordijnen sluiten perfect aan bij een industrieel interieur.
- Kies voor praktische woonaccessoires, maar laat ook ruimte over voor leegtes. Groepeer je woonaccessoires waardoor het interieur rust en ruimte uitstraalt.
Heb jij voldoende inspiratie opgedaan met onze tips voor het creëren van een industrieel interieur? Dan kun je nu heerlijk de juiste meubelen en accessoires bijeen zoeken om jouw interieur een industriële look te geven.