Stroomt het water in jouw wasbak niet meer weg? Of stroomt je toilet telkens bijna over wanneer je doortrekt? Grote kans dat je te maken hebt met een verstopping. Een verstopping wordt doorgaans veroorzaakt door het ophopen van rommel in de afvoer. Dit kunnen etensresten zijn, maar ook toiletpapier, haar of andere troep. Om ervoor te zorgen dat het water weer normaal wegstroomt, moet de verstopping verholpen worden. Dit kun je laten doen door een loodgieter. Dit kost je geld, maar zo weet je wel zeker dat de verstopping ook daadwerkelijk verholpen wordt. Heb je vaak te maken met een verstopping? Dan wil je natuurlijk niet telkens een loodgieter inschakelen. Daarom geeft deze loodgieter uit Hillegom je hier zeven tips om een verstopping te voorkomen.
1. Plaats een zeefje in de afvoer
Een verstopping ontstaat vaak doordat er (ongemerkt) allerlei rommel door de afvoer spoelt. Dit hoopt zich na verloop van tijd op in de leidingen, waardoor het water niet of nauwelijks meer wegstroomt. Om dit te voorkomen, plaats je een zeefje in het afvoerputje. Dit houdt weliswaar niet alle afval tegen, maar wel de grote stukken. Zodoende wordt de kans op een verstopping al een stuk kleiner. Vergeet niet om het zeefje af en toe te legen in de prullenbak.
2. Maak het afvoerputje regelmatig schoon
Heb je geen zeefje? Zorg er dan dat je het afvoerputje regelmatig schoonmaakt. Dit is zeker belangrijk bij de douche en het bad. Via de afvoerputjes van deze sanitaire voorzieningen stroomt namelijk veel haar weg. Dit kan in de afvoer een prop gaan vormen. Verwijder de haren dan ook regelmatig uit het afvoerputje, zeker wanneer je de kans op een verstopping wilt verkleinen.
3. Gebruik de afvoer enkel waarvoor het bedoeld is
Sommige mensen spoelen van alles en nog wat door de afvoer. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak (frituur)vet door het toilet gespoeld. Dit is zeker geen aanrader, want vet kan gaan stollen in de leidingen. Wil je een verstopping voorkomen? Gebruik de afvoer dan ook alleen waarvoor deze bedoeld is.
4. Maak borden eerst schoon boven de prullenbak
Tegenwoordig hebben veel mensen een vaatwasser. Om ervoor te zorgen dat de afwas goed schoon wordt, spoelen sommige mensen borden alvast schoon boven de gootsteen. Hierdoor komen er veel etensresten in de afvoer terecht. Maak je bord daarom schoon boven de prullenbak en niet boven de gootsteen.
5. Spoel geregeld heet water door de afvoer
Wil jij jouw afvoer eens goed schoonspoelen? Dan heb je aan een emmer heet water vaak al genoeg. Spoel dit gewoon door de afvoer en je leiding is alweer een stuk schoner. Het hete water neemt namelijk veel afval mee. De kans op een verstopping wordt zo een stuk kleiner.
6. Gebruik soda
Helpt heet water niet? Dan kun je het met soda proberen. Strooi wat soda in de afvoer en giet hier vervolgens wat heet water achteraan. Door de bruisende werking van de soda, spoelt een groot deel van het afval alsnog richting het riool.
7. Afvoer door laten spuiten
Heb je regelmatig te maken met een verstopping? Laat je afvoer dan eens per jaar doorspuiten. Schakel hiervoor een loodgieter in. Hij spuit jouw afvoer onder hoge druk door, waardoor de rommel aan de binnenkant verdwijnt.