Vandaag de dag worden er pompen gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. Mede hierdoor zijn er door de jaren heen allerlei verschillende pompen ontwikkeld. Een zuigerpomp en membraanpomp zijn hier twee voorbeelden van. Ondanks dat deze pompen veelvuldig gebruikt worden, is lang niet iedereen er bekend mee. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over een membraanpomp. We kijken allereerst wat dit precies voor een pomp is en gaan daarnaast in op de werking ervan. Tot slot lichten we ook nog toe voor welke toepassingen een membraanpomp gebruikt wordt.
Wat is een membraanpomp?
Een membraanpomp is een pomp die tot de groep verdringerpompen gerekend wordt. Hij wordt gebruikt voor het rondpompen van diverse (gevaarlijke) vloeistoffen, waardoor we hem veelvuldig tegenkomen binnen verschillende productieprocessen. De vloeistoffen die rondgepomp worden, mogen nooit en te nimmer in aanraking komen met de olie die nodig is voor het smeren van de lagers van de pomp.
Eén van de kenmerken van een membraanpomp is de pulserende vloeistofstroom. Gevolg hiervan is dat er een hoge druk kan ontstaan in het leidingstelsel. Als dit het geval is, kunnen de leidingen een tikkend geluid maken. Dit staat ook wel bekend als waterslag. Daarnaast kunnen de leidingen gaan trillen als de vloeistof hier onder hoge druk doorheen gepompt wordt. Waterslag is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt wel het nodige doen om de kans hierop tot een minimum te beperken.
Hoe werkt de pomp?
Nu je weet wat een membraanpomp is, wordt het tijd om te kijken naar de werking van de pomp. De binnenkant van een membraanpomp bestaat uit meerdere membranen die heen en weer gaan. Deze beweging zorgt ervoor dat er een tijdelijke kamer ontstaat. Deze kamer zuigt niet alleen vloeistof aan, maar drukt het vervolgens ook weer uit. Dankzij deze membranen is een membraanpomp van Graco in staat om lucht en vloeistof van elkaar te scheiden.
In het middenblok van een membraanpomp bevindt zich een luchtklep. Tijdens de eerste slag van de pomp leidt deze klep lucht naar de achterkant van membraan 1. Hierdoor beweegt het membraan weg van het middenblok. De lucht die hierdoor achter membraan 2 ontstaat, wordt door de uitlaat afgevoerd. Gevolg hiervan is dat er een onderdruk ontstaat, waardoor de zuigkogel in de vloeistofkamer omhoog komt. Hierdoor stroomt de kamer vol met vloeistof. De kamer wordt vervolgens leeggepomp onder druk van membraan 1, dat weer richting het middenblok beweegt. Zodra de kamer leeg is, begint het proces weer van voren af aan.
Voor welke toepassingen gebruik je een membraanpomp?
Membraanpompen worden veelvuldig gebruikt in de industrie. Hier wordt regelmatig met gevaarlijke vloeistoffen gewerkt, waardoor een membraanpomp ideaal is. Zo wordt deze pomp onder meer gebruikt voor het rondpompen van bijtende vloeistoffen. Door hier een pomp voor te gebruiken, kun je zelf niet in aanraking komen met deze gevaarlijke stoffen. Naast bijtende vloeistoffen wordt een membraanpomp ook voor andere zaken gebruikt. Gevoelige voedingsmiddelen en farmaceutische producten worden bijvoorbeeld ook vaak rondgepompt met behulp van een membraanpomp. Dit geldt eveneens voor crèmes, oliën en gels.
Eén van de grote voordelen van membraanpompen is dat je ze niet voor slechts één toepassing kunt gebruiken. Je kunt er namelijk meerdere dingen mee rondpompen. Enige vereiste is de aanwezigheid van een persluchttoevoer. Als deze aanwezig is, kun je de membraanpomp overal installeren waar je hem nodig hebt. Bovendien kun je de pomp betrekkelijk makkelijk verplaatsen. Hierdoor is een membraanpomp ideaal voor bedrijven in uiteenlopende branches.